Over LOSGIO

Over LOSGIO

Het Landelijk Overleg Sociaal-Geneeskundigen in Opleiding (LOSGIO) bestaat al sinds de jaren tachtig, maar is op 30 juni 2016 een zelfstandige vereniging geworden voor én door aios sociale geneeskunde (arts Maatschappij & Gezondheid, bedrijfsarts of verzekeringsarts).

Alle aios kunnen lid worden van de vereniging. LOSGIO is opgericht met als doel de belangen te behartigen van alle aios. Het LOSGIO wil dit doen door het bewaken van én bijdragen aan de kwaliteit van de opleidingen en door een signalerende rol te spelen en zo op te komen voor de aios. Daarnaast richten we ons als vereniging ook op kennisverbreding, internationalisering en op leuke activiteiten waar aios uit verschillende deelgebieden elkaar kunnen leren kennen. 

Hoe zit de vereniging in elkaar?

LOSGIO leden stellen jaarlijks het beleid vast en kiezen het Algemeen Bestuur tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV). Het Algemeen Bestuur wordt gekozen voor de duur van twee jaar. Naast het Algemeen Bestuur zijn er een aantal commissies waar actieve aios aan deel kunnen nemen. Daarnaast nemen LOSGIO leden namens de aios deel aan verschillende opleidingscommissies van wetenschappelijke verenigingen en opleidingsinrichtingen. We hebben verder contact met andere aios verenigingen en de KNMG en nemen deel aan fora waar over de toekomst van de sociaal geneeskundige en de opleiding gesproken wordt, zoals het Platform Medisch Leiderschap en de Stuurgroep Kwaliteit Opleiding Sociale Geneeskunde.

Visie

In de visie van het LOSGIO bevorderen sociaalgeneeskundigen een maatschappij waarin ieder mens tot optimale gezondheid kan komen. Sociaalgeneeskundigen zetten zich in om de gezondheid en veiligheid van de bevolking te beschermen en bevorderen door advisering, screening, behandeling, beleidsvorming en onderzoek. Zij stimuleren participatie aan de samenleving en het arbeidsproces en beschermen de gezondheid van werkenden. Sociaalgeneeskundigen bewaken de instroom in arbeidsongeschiktheidsregelingen, bevorderen een verantwoorde herintegratie in de samenleving en vertalen medische situaties naar andere, soms juridische contexten. Zij brengen hun kennis en ervaring in in het maatschappelijke debat en staan daarbij voor deskundigheid en betrouwbaarheid. 

De opleidingen voor sociaalgeneeskundigen zijn in de visie van het LOSGIO continu in ontwikkeling. Zo worden of blijven de opleidingen toekomstgericht, innovatief en van hoge kwaliteit. De opleidingen leveren maatwerk en zijn flexibel. Zij richten zich op de sterke kanten van de individuele AIOS. Opleidingen, academische werkplaatsen en academie werken effectief samen om het academisch niveau en gehalte van de opleiding te waarborgen.

Onderdelen

Het LOSGIO vertegenwoordigt aios Maatschappij en Gezondheid, Verzekeringsgeneeskunde en Bedrijfsgeneeskunde. Deze beroepsgroepen hebben elk een eigen netwerk. 

- De Jonge Arts M+G is het onderdeel van het LOSGIO gericht op de aios Maatschappij en Gezondheid

- De Jonge Bedrijfsarts is het onderdeel van het LOSGIO gericht op de aios Bedrijfsgeneeskunde

- Het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde staat los van het LOSGIO, maar werkt nauw met het LOSGIO samen om de belangen van de aios Verzekeringsgeneeskunde te vertegenwoordigen

- De Jonge Forensisch arts is een onderdeel van het LOSGIO gericht op de aios forensische geneeskunde

Commissies

Het LOSGIO heeft meerdere commissies:

  • de Commissie Wetenschap
  • de Commissie Internationalisering
  • de Sportdagcommissie
  • de Congrescommissie

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.