Het congres 'Waarom werken mensen (niet)?' 

Door het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde en De Jonge bedrijfsarts

 

Op 4 oktober organiseerde het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde en De Jonge bedrijfsarts een congres over de psychologie van arbeid. De titel van dit event – 'Waarom werken mensen (niet)?' – vormt een mooi bruggetje naar samenwerken. Immers de samenwerking tussen deze disciplines binnen het domein arbeid en gezondheid heeft geleid tot een boeiend divers en toch samenhangend programma.

 

Zo nam Prof. dr. Evangelia Demerouti ons via diverse wetenschappelijke studies mee door het Job Demands-Resources model om meer inzicht te krijgen in de principes van jobcrafting. We kregen ook inzicht op de invloed van jobcrafting op balans tussen stressoren en energiebronnen. We leerden hoe we als aankomend specialisten onze werkzaamheden zo kunnen vormgeven dat het ons meer energie oplevert dan het ons kost.

 

Drs. Harry Tweehuysen (Arbeid & Organisatie adviseur en Certified Management Consultant) leerde ons – aan de hand van zijn metafoor over het leren pianospelen – het verschil tussen natuurlijke en kwetsbare kracht. Wat zijn de voordelen als de werkende gebruik kan maken van zijn/ haar natuurlijke kracht? Welke valkuilen liggen er op de loer als van werkenden gevraagd wordt vaardigheden te leren die buiten hun natuurlijke kracht liggen?

 

Na de lunchpauze besprak Dr. Kilian W. Wawoe (organisatiepsycholoog) op humoristische wijze de “Do’s en Don’ts” die zich voordoen tijdens het gesprek tussen werkgever en werknemer. Na jaren onderzoek op dit gebied weet hij als geen ander, dat vaak het tegenovergestelde van wat daadwerkelijk wordt bedoeld wordt bereikt.Wat zegt de wetenschap over overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt? Filosoof Dr. Griet Vandermassen legde uit waardoor die verschillen juist toenemen naarmate vrouwen meer vrijheid en kansen krijgen, zoals in de Scandinavische landen. Zij kon vanuit een evolutionair perspectief haar bevindingen ook haarfijn onderbouwen. We weten nu bijvoorbeeld dat het zogenaamde “glazen plafond” terug te leiden is naar keuzes die vrouwen zelf maken.

 

Prof. dr. Willem van Rhenen deelde op basis van zijn ervaringen als bedrijfsarts, Chief Health Officer (CHO) Arbo Unie en hoogleraar Engagement and Productivity op Nyenrode, kennis met ons over de impact van zingeving op de productiviteit. We leerden ook dat Amplitie – het vergroten van o.a. bevlogenheid – een significante boost geeft aan de productiviteit. Is het vergroten van zingeving en bevlogenheid de verantwoordelijkheid van de werkgever of hebben werknemers hierin ook hun rol te nemen?

 

Tussen de verschillende presentaties konden telkens een aantal (netwerk)organisaties een bondige een-minuut pitch houden. Naast de organiserende netwerkorganisaties en het LOSGIO, kwamen o.a. de wetenschappelijke verenigingen NVVG en NVAB en de opleidingsinstituten aan het woord. Zo kregen we als deelnemers een beeld van wat deze organisaties voor ons kunnen betekenen.

 

Iris Homeijer, bestuurslid van de NVAB en contactpersoon voor de A(N)IOS, kondigde een symposium aan over het maatschappelijke speelveld waarin de bedrijfsgeneeskunde een belangrijke positie inneemt. Ook werden de A(N)IOS bedrijfsgeneeskunde uitgenodigd om actief mee te doen binnen de diverse werkgroepen van de NVAB.

 

De prachtige 19de eeuwse kerk met een sfeervolle en moderne inrichting, in hartje Utrecht, was een bijzondere decor om te worden geïnspireerd door deze deskundige sprekers. Met dank aan het A(N)IOS Netwerk- UWV, Janine Goumans en Annemieke van Vliet vanuit de Jonge bedrijfsarts, kijken we nu al uit naar een volgend gezamenlijk congres!

 

Auteur: Manuela de Klaver

Deel dit artikel: