Het landelijk werkgeverschap… je hebt er vast wel eens over gehoord, maar waar gaat het nou precies over? Bestuurslid Nienke van den Berg geeft een korte samenvatting van de stand van zaken.
Naar aanleiding van de tekorten in de instroom van artsen Maatschappij en Gezondheid is een nieuwe opleidingsstructuur voorgesteld. Per 1-1-2019 zullen de nieuwe aios van de vier gefinancierde profielen (jeugdgezondheidszorg, infectieziektebestrijding, medische milieukunde en tuberculosebestrijding) en de tweede fase hiervan, in dienst komen bij de landelijk werkgever. De structuur is vergelijkbaar met de structuur van de huisartsenopleiding. Concreet betekent dit dat werving, selectie en plaatsing centraal gedaan zullen worden. Je komt in dienst bij de landelijk werkgever (SBOH) en wordt gedetacheerd bij een opleidingsinstelling, bijvoorbeeld een GGD of een thuiszorginstelling.
Het LOSGIO-bestuur is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Met de betrokken partijen (KAMG, LOSGIO, ActiZ, GGD GHOR Nederland, NSPOH, TNO, VWS) is een stuurgroep gevormd, waar de praktische uitwerking van verschillende onderwerpen belegd is. Het LOSGIO vertegenwoordigt de belangen van de aios op dit dossier. Zo zijn we in gesprek met de LAD over overgangsregelingen voor diverse groepen aios; bijvoorbeeld aios met een vast contract of aios die al een opleiding gevolgd hebben. Daarnaast moet uitgewerkt worden hoe de selectieprocedure eruit komt te zien en hoe aios vervolgens geplaatst worden bij een opleidingsinstelling. Wij vinden het van belang dat de aios een belangrijke stem heeft in de plaatsing bij de instelling.
Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Op korte termijn zullen we jullie hier verder over informeren via deze website. Wil je ook je steentje bijdragen? Of heb je vragen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Deel dit artikel: